"Hwar och enskildt söker sjelfmant up det stället och den näring där han bäst ökar den Nationelle winsten."
/ur Anders Chydenius Den nationelle winsten
tio år före Adam Smiths The Wealth of Nations

2005-04-25

v + borgarna = sant (i Gnesta)

I Gnesta verkar det som vänsterdemokraterna (fd vänsterpartiet) kommer gå samman med de borgerliga partierna för att ta över makten i.

I ett reportage i Östnytt säger Christer Westling från vänsterdemokraterna att det inte blir så svårt att komma överens, eftersom 90 procent är praktiska frågor, och bara 10 procent ideologi.

Det är en grov feluppfattning. Förhållandet är det motsatta. Ideologi styr inte var cykelställen ska stå, men om oppositionen står för en egen, alternativ politik och inte bara förhåller sig till majoriteten så blir skillnaderna automatiskt större - och moderater och vänsterpartister skulle aldrig kunna regera ihop.

Moderatledaren Henrik Sörblad säger i reportaget att det inte kommer innebära någon större skillnad i politik om de tar över makten.

Det har han förmodligen rätt i. Det innebär att varje väljares röst blir mindre värd, eftersom skillnaden i politik är minimal.

Den här kommentaren från vänsterledaren säger det mesta, om vi har i åtanke att de borgerliga och vänstern nu kommit överens:

"Har ni ställt några krav?"

"Vi har ställt precis samma krav som vi ställde till socialdemokraterna. Vad det är vill jag inte gå in på. Socialdemokraterna tyckte i alla fall att vi stod för långt ifrån varandra."

7 Comments:

Dennis said...

Det är samma sak i Uppvidinge kommun (nordöst om Växjö, Åseda är centralort). Vänsterpartiet lämnade samarbetet med (s) och samarbetar med de borgerliga partierna istället. Om jag minns rätt så var Ohly i Åseda i vintras och han hade inga större invändningar.

8:23 PM

 
Robert Nordman said...

Gnesta är väl Vänsterdemokraterna? Det vill säga de som bröt sig ur för att de inte ville ha med kommunisterna att göra?

9:06 PM

 
Mathias Sundin said...

Ja, men verkar som de helt enkelt omvandlats. Samma personer som är kvar.

9:15 PM

 
Robert Nordman said...

För att förkorta en gammal personlig reflektion:
Under 90-talets "Vilka-är-vi"-kris i (v) svalde några tanken på "frihetlig socialism" som låg någonstans mellan socialism och anarkism. Några gick vidare och blev ganska individualistiskt inriktade rent generellt, och ett par av dem som jag umgicks med under gymnasietiden och strax efteråt var medlemmar i Ung Vänster - men egentligen traditionellt socialliberala i sina slutsatser. Någonstans i de trakterna kan man hitta skälen för varför en allians mellan borgerliga partier och Vänsterdemokraterna kan funka: De som utifrån någon diffus socialistisk retorik kommer fram till rent borgerliga slutsater.
Ungefär som den där snubben i Metro som utifrån ett marxistiskt perspektiv tyckte att plattskatt var bra.
Sedan kan det förstås ligga mycket av personkemi bakom just Gnestasituationen också, förstås...

10:02 PM

 
Anonymous said...

Så kan det visserligen vara Robert, men jag tror också det beror på att borgerligheten, genom att inte komma på en egen politik, kommit för långt till vänster. Riks är här bättre än kommunerna, men inte så värst mkt.
/Mathias

1:21 PM

 
Anonymous said...

Lite fritt ur minnet. Jag har inte bott i Norrbotten på några år.

Norrbottnisk lokalpolitik har rätt många nya koalitioner tror jag. Oftast regnbågskoalitioner för att få bort sossarna. Det betryder V+borgarna +ev ett parti till vänster om V.

I Kiruna tog de konceptet ännu längre med S+borgarna för att få bort Kirunapartiet (sossigare sossar) eftersom Törnman tydligen misskött kommunens ekonomi.

I Arjeplog eller var det Arvidsjaur plockade V in ett par Fpare för att fylla upp platserna. Det finns dessutom ett norrbottniskt frihandelsparti som kämpar för billig finsk disel.

Norrbotten har nog den intressantaste lokalpolitiken. Ett tips för den intresserade.

/B

11:05 PM

 
Anonymous said...

nej vi har inte ändrat på oss vi är fortfarande socialister.men situation i gnesta är ganska svår, och i svåra situationer krävs extrema lösningar.

mvh

Jonas Grönberg
Ordförande
Vänsterdemokraterna

10:46 PM

 

Post a Comment

<< Home